Bejelentett előadások

Nyákos kenet, és ami mögötte van

Dr. Cifra János, Dr. Kravják András, Tolna Megyei Balassa János Kórház, Pathologiai Osztály

Összefoglaló szövege

Anamnézis: 61 éves nőbeteg, akinek kezelt magas vérnyomáson kívül, egyéb betegsége nem volt, öt éve nőgyógyásznál nem járt, méhnyak szűrésen vett részt.
Eredmények: Érkezett egy igen rossz minőségű, kifejezetten nyákos, sejtszegény, fixálatlan kenet, a nyákban nagyobb, sötéten festődő magokkal rendelkező endocervicalis sejtekkel. A mintavevő nőgyógyász, kérésünkre ismételt kenetet vett, mely az előzőnél sejtdúsabb, jobban rögzült, de ez is kifejezetten nyákos volt, az atípusos mirigyhámsejtek ebben is ott voltak. Ezt követően szövettani mintavételt kértünk, frakcionált küret történt. Ez a minta is minimális, véres volt, a vérben szintén jelen voltak a kenetben látott atípusos mirigyhámsejtek, mivel ez a minta immunhisztokémiai vizsgálatra már alkalmas ezért azt elvégeztük, az atípusos sejtek p16 és CEA pozitívak lettek. Ezt követően conisatiora került sor, ebben mélyen a cervix csatornában HG-CGIN volt látható. Mivel ez érintett széllel került eltávolításra, további műtét szükséges.
Esetbemutatás célja: A hagyományos kenetek értékelése során a rossz minőségű kenetek és a ritka elváltozások együttes előfordulása által okozott problémák bemutatása.