Méhnyak szűrés és prevenció

Reprezentatív hrHPV epidemiológiai vizsgálat hazai eredményei

Dr. Kósa Zsigmond PhD
Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

Összefoglaló szövege

Bevezetés: A HPV kóroki szerepe a méhnyakrák etiológiájában már több évtizede bizonyított, az invazív méhnyakrákok többségében (laphámsejtes carcinoma 96,6%-ában) kimutatható a HPV fertőzés molekuláris markere, a HPV örökítő anyaga. Az átfogó méhnyakrák elleni megelőző programok továbbfejlesztése érdekében alap epidemiológiai adatok szükségesek. A méhnyak hrHPV-fertőzésének populációs elterjedésére vonatkozó, megfelelő módszerrel végzett, reprezentatív epidemiológiai adatok alapvető fontosságúak.
Adat és módszer: A felmérés forráspopulációját a magyarországi 25 és 65 éves női lakosság adta. A tervezett vizsgálati minta elemszáma a 25-65 éves nők régiós és megyei létszámarányára számított 4000 fős minta volt, mely során többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás történt 4 településtípus szerint definiálva. A leíró statisztikai elemzés során gyakorisági mutatókat képeztünk az egyes változók vonatkozásában. Az összefüggés vizsgálat során t próbát varianciaanalizist (ANOVA), valamint logisztikus regressziós modellt alkalmaztunk.
Eredmények: A mintavételi eljárás során meghatározott megyei minta elemszámok –az adattisztítást követően- minden megyében és a fővárosban is teljesültek, így az elemzés során a végleges minta elemszáma 4000 fő volt. A minta településtípus szerint is reprezentatív volt; közel egyharmadát (29%-át) a községben élők adták, a másik harmadát (32%-át) a városok lakói, míg a nagyobb városok (megyeszékhelyek, megyei jogú városok) és a főváros lakossága összesen adta a minta közel 40%-át. A mintában szereplő nők a 25 és 65 év közötti életkorokban, minden életkori csoportot vizsgálva 51. életkorig felül reprezentáltak voltak és alulreprezentáltak az idősebb (52 éves és a fölötti) életkorokban. A hrHPV prevalencia a 25-65 éves korú magyarországi női lakosság megyei és településtípus szerint reprezentatív mintájának 11.2 %-ában (95% MT: 10,1-12,2), összesen 446 fő vizsgálati mintájában mutatott pozitivitást. A hrHPV prevalencia országos átlagtól való eltérését korcsoportos bontásban vizsgálva megállapítható, hogy az országos átlagtól szignifikáns mértékben (p<0,05) magasabb az előfordulása a 25-34 évesek körében, és alacsonyabb a 45-65 évesek körében. A 35 és 39 éves korcsoport adatai nem mutattak szignifikánsan igazolható különbséget. A hrHPV típusok közül a 16, 31 és 51 bizonyultak a leggyakoribbnak. A hrHPV prevalencia értékei mind területileg, mind településtípusonként jelentős eltérést mutattak.
Megbeszélés: A hazai összesített hr HPV prevalencia (11.2%) a tanulmány tapasztalatai alapján a világ átlagnak (11,7%) megfelelő, a Kelet-Európában tapasztaltnál (21,4%) alacsonyabb. Ennek tükrében a környező országokénál mégis magasabb hazai méhnyakrák betegségteher csökkentése az eddiginél bizonyítottan hatékonyabb felismerési és megelőzési stratégiák mielőbbi átgondolt, tudományosan bizonyított módszer fejlesztésével érhető el.