Bejelentett előadások

Meghatározó lépések a Mályvavirág Alapítvány és a citológusok, citopatológusok hazai kapcsolatában

Tóth Icó, Mályvavirág Alapítvány

Összefoglaló szövege

A Mályvavirág Alapítvány az első és máig egyetlen hazai civil szervezet, amely a nőgyógyászati daganattal érintettek gyógyulásának segítését, életminőségének jelentős javítását, illetve a HPV megelőzés fontosságának tudatosítását tűzte ki célul. A nőgyógyászati daganatokban érintettek számára közösséget hoztunk létre, a sorstársak nap, mint nap segítik egymást, erőt és hitet adva a gyógyuláshoz. A közösség online és klub formájában is működik, és szoros összetartássá kovácsolódott az évek alatt.
A gyógyulóknak interdiszciplináris rehabilitációs programot fejlesztünk, amit már 3 pilot tanulságaival építünk tovább. Európában több szervezet aktív tagjai vagyunk.
Mályvavirág Alapítvány mára összekötő kapoccsá vált a lakosság, az érintettek, a szakmai szervezetek, a média és a hatóság között.

A Mályvavirág Alapítvány 2019-ben elvégzett egy egészségügyi kutatást a méhnyakrákkal és petefészekrákkal érintettek körében ( Mályvatükör - méhnyakrák és petefészekrák betegút kutatás 2019 ) kiderült, hogy a magyar méhnyakrákos nők 39%-a érezte úgy, hogy nem tudott mindet részletesen megbeszélni a kezelőorvosával. Ezeknek a nőknek egy jó része online fórumokon, közösségi portálokon és egyéb csatornákon keresztül próbál meg tájékozódni. Fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk forduló nőket hiteles forrásból származó információval lássuk el, megkönnyítsük a tájékozódásukat a magyar egészségügyi rendszerben és ez által javuljon a betegek hozzáállása a kezeléshez és a szűréshez. Úgy gondoljuk, hogy a citológusok, citopatológusok támogatása ebben a kommunikációs munkában elengedhetetlen.

Összefogásra, sok egyeztetésre van szükség ahhoz, hogy jelentősen változzon a nemzetközi összehasonlításban is szomorú hazai egészségügyi helyzet. Ezért útjára indítottuk a Mályvavirág Mozgalmat, hogy közös erővel elérjük az alábbi célokat:
• Magyarországon jelentősen csökkenjen a méhnyakrákos betegek száma, a nőgyógyászati daganatok időben felfedezésre kerüljenek
• a felnőtt nők legalább 70%-a járjon évente szűrővizsgálatra,
• a védőoltást - mint prevenciós lehetőséget - minél több nő mérlegelje, valamint növekedjen a 12 éves korosztály átoltottsága
• a betegek számára legyen rehabilitációs program,
• az egészségesek legyenek tisztában a megelőzés alternatíváival, a gyógyulók és az előrehaladott állapotú betegek a kezelési lehetőségekkel.




malyvavirag.hu
info@malyvavirag.hu
toth.ico@malyvavirag.hu

Siófok, 2020. Szeptember 17-19.